Dżakfrut
Dżakfrut jest największym owocem rosnącym na drzewie. Jego waga dochodzi nawet do 40 kilogramów. Jest uprawiany w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Jego miąższ jest wykorzystywany w celach konsumpcyjnych. Zajada się go na surowo, jako deser, może być też gotowany, albo marynowany.
Jedzony na surowo posiada charakterystyczny zapach zgnilizny. Można się go pozbyć przez moczenie w osolonej wodzie, choć większości konsumentów to nie przeszkadza. Gotowany przypomina w smaku fasolę. Pestki dżakfruta przed jedzeniem należy upiec. Mają one ok. 5 cm średnicy a w smaku przypominają pieczone kasztany.
Dżakfruty przypominają trochę wyglądem duriany, ale nie śmierdzą tak jak one. Chcemy doświadczyć ich smaku? Pakujmy się więc i jedźmy do Tajlandii lub Sri Lanki. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz