Ręce w małdrzyk, buzia w ciup
Powiedzenie, aby umieścił Henryk Sienkiewicz w powieści Pan Wołodyjowski w rozdziale VII. Basia Jeziorkowska strzeliła focha PO nauce fechtunku z panem Michałem Wołodyjowskim . Schroniła Się w stajni, weszła na drabinę opartą potem dach domu o. Nie chciała zejść, Nawet za namową pana Zagłoby . Zastal ja tam zeskakującą z drabiny przypadkowo Młody pan Nowowiejski . Dla Młodej Panienki byl do afront. Byla Tym zakłopotana, czyli Jak to sama ujęła skonfudowana . Dlatego Też, Jak to nieraz robią młode dziewczęta, przyjęła pozor grzecznej Panienki.Sienkiewicza ujął się w dziesięć sposób:
"Za Czym siadła na stołku, złożywszy Ręce w małdrzyk, buzię w ciup, Jak przystało na Skromna i przystojnie wychowaną panienkę".
Co oznaczała taka Poza?
Buzia w ciup - domyślamy SIE Wszyscy wspólnie się oznacza. Żartem do Poza polegająca NA ściągnięciu Warg, ABY nadać Twarzy Wrażenia osoby W dobrze wychowanej.
Złożyć Ręce w małdrzyk - wg słownika staropolskiego żartem do: złożyć dłonie na krzyż tak, ABY Ich powierzchnie wewnętrzne stykały Się. Małdrzyk zas byl rodzajem Šerka ZE Słodkiego Mleka, Jak rowniez plackiem surowice utartego z oo i smażonym na jajami OLEJU.
Przepis na małdrzyki:
Składniki:
250 g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
1 duze jajko
1 Łyżeczka cukru waniliowego
30 g cukru pudru
40 g maki pszennej plus Jeszcze Parę łyżek zrobić obtaczania placuszków
100ml OLEJU zrobić smażenia
1 łyżka masla zrobić smażenia
250 g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
1 duze jajko
1 Łyżeczka cukru waniliowego
30 g cukru pudru
40 g maki pszennej plus Jeszcze Parę łyżek zrobić obtaczania placuszków
100ml OLEJU zrobić smażenia
1 łyżka masla zrobić smażenia
Sposób przyrządzania:
Czy Miski włożyć ser i rozgnieść go za Pomocą widelca, dodac jajko, cukier puder, cukier waniliowy robię.
Wszystko dokladnie wymieszać, ale nie nie należy używać zrobić Tego miksera.
Podzielić na 6-8 iz każdej uformować Części placuszek, Który następnie należy obtoczyć delikatnie w mace.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po okolo 2-3 Minuty.
Przekładać NA papierowy ręcznik, zeby pozbyc Się nadmiaru tłuszczu.
Wszystko dokladnie wymieszać, ale nie nie należy używać zrobić Tego miksera.
Podzielić na 6-8 iz każdej uformować Części placuszek, Który następnie należy obtoczyć delikatnie w mace.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po okolo 2-3 Minuty.
Przekładać NA papierowy ręcznik, zeby pozbyc Się nadmiaru tłuszczu.
Małdrzyki mozna przyrządać na dziesiątki Różnych sposobów , lotniczym nie tylko na słodko. Różne składniki mozna dodawać, ale pamiętajmy, ZE Podstawa zrobić Ich wykonania JEST ZAWSZE ser.
Radzę spróbować. Małdrzyki SĄ naprawde BARDZO Smaczne, przypuszczam, ZE większości Z Nas Malo Znane .Staropolski przepis polskiej Kuchni został po prostu zapomniany , ale moze dzieki Urloplandii Znowu powyżej tygodnia Się popularny?
Tak oto od literatury przeszliśmy zrobić przepisów kulinarnych . Zapewniam, ZE i Jedno i Drugie żart na najwyższym poziomie .
ZW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz