Zupa dahl
Lubicie zupy? Ja też je lubię! Grochówka, ogórkowa, barszcz, żurek, kapuśniak, fasolowa, flaki. Można wymieniać długo. A może by tak spróbować czegoś odmiennego, zupę pochodzącą z innego kontynentu?
Taką potrawą może być zupa dahl. Przepis pochodzi z Indii, a smak i aromat niesamowity! Można ją gotować z różnych składników. Nasza propozycja przedstawia się następująco:
Składniki:
25 g masła
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula, posiekana
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masali
1/4 łyżeczki chilli
175 g czerwonej soczewicy
600 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka kokosowego
2,5 puszki pomidorów pokrojonych
sól i pieprz do smaku
kolendra lub pietruszka do posypania
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula, posiekana
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masali
1/4 łyżeczki chilli
175 g czerwonej soczewicy
600 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka kokosowego
2,5 puszki pomidorów pokrojonych
sól i pieprz do smaku
kolendra lub pietruszka do posypania
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Wykonanie:
Czosnek i cebulę podsmażamy na maśle przez ok. 2-3 minuty, dodajemy przyprawy i dusimy 30 sekund. Następnie dodajemy soczewicę, bulion, mleko kokosowe, pomidory i ewentualnie sok z cytryny. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 25-30 minut aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Przepis pochodzi ze strony: durszlak.pl.
Spróbujcie, a nie pożałujecie. Zupa jest naprawdę smaczna. Próbowałem!
Smacznego!
Z.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz