Pieczonki
W Porębie, w woj. śląskim organizowany jest corocznie Światowy Festiwal Prażonek. Co to są te prażonki, pieczonki, lub jeszcze inaczej nazywane, np. duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy? Jest to potrawa jednogarnkowa. Klasyczna potrawa składa się z ziemniaków krojonych w plasterki, lub w kostkę, duszonych z warzywami, kiełbasą, boczkiem i cebulą na smalcu. Powinna być ona przygotowana w garnku żeliwnym, specjalnym do tego celu. Wykłada się go liśćmi kapusty, a pokrywę dokręca specjalną śrubą. Tak przygotowaną potrawę dusi się półtorej godziny na ognisku.
Potrawa jest smaczna, że "palce lizać". Istnieją też inne jej wersje, w zależności od własnego uznania i o różnym składzie, np. z dodatkiem buraków, pomidorów, pieczarek, brokułów, bakłażanów i innych składników, jak też i różnych przypraw.
Można też przygotować ją w piekarniku, choć piekarnik to niestety nie ognisko.
Z.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz