sobota, 25 stycznia 2025

Balut - gotowane jajko kacze (rzadziej kurze), wewnątrz którego znajduje się zarodek ptaka

 https://www.urloplandia.pl/ciekawostki-1/roznolandia/balut/


W Manili lub w dowolnym mieście na Filipinach, jak również w Wietnamie, Laosie i Kambodży możemy spróbować bardzo specyficznego dania. Jest ono tak popularne, jak u nas pieczone kurczaki. Co ja mówię! Są dostępne na każdym rogu ulicy w restauracjach i u ulicznych sprzedawców, zwłaszcza na Filipinach, a nazywa się balut.

Są to zapłodnione jaja kacze z wykształconą już kaczuszką. Jada się to w ten sposób, że spożywamy najpierw kaczuszkę razem z dziobem, kostkami i puszkiem, a następnie wypijamy pozostałą zawartość jajka, czyli brązowo-czarną zawiesinę, w której kształtował się płód kaczuszki. Najbardziej smaczne są jajeczka z 21- dniowym zarodkiem.  

Jak smakuje balut?

Smak jest bardzo zbliżony do smaku ugotowanego na twardo jajka.

Może niektórych z nas to szokuje, ale jest to bardzo popularna potrawa, która króluje w tamtym rejonie świata. No cóż, co kraj to obyczaj.

Z.W.



 

artykuł sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz