Żaglica
Wędkarze za punkt honoru stawiają sobie połowy żaglic. Nie jest bowiem prosto złowić tę rybę. Złapana na wędkę walczy długo i zaciekle. Skacze na duże wysokości, aby wyrwać się z haka. Satysfakcja wygranej jest duża.
Żaglice występują we wszystkich ciepłych wodach oceanicznych, ale również w Morzu Śródziemnym i Czerwonym, najczęściej do głębokości 40 metrów. Spotykana najczęściej jest w pobliżu wybrzeży, ale również potrafi robić sobie długie wycieczki w głąb oceanów.
Żywi się małymi rybami, skorupiakami, głowonogami i mięczakami. Swoją zdobycz zabija rostrum, czyli wydłużonym dziobem. Jest najszybciej pływającą rybą świata. Na krótkich odcinkach może pływać z szybkością do 130 km/h. W czasie skrętów pomaga sobie górną płetwą jak żaglem, natomiast podczas dużych prędkości chowa ją całkowicie w specjalne zagłębienie. Długość żaglicy dochodzi do 3,5 metra, a waga ponad 100 kg.
Mięso żaglic jest smaczne i stosowane w przemyśle spożywczym jako świeże, mrożone, bądź wędzone. Przyrządza się z niego doskonałe sushii sashimi.
Z.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz