Kiełbasa
Kiełbasa to zmielone mięso z przyprawami w jelicie, lub w osłonce celulozowej. Dzielimy ją na: kiełbasy trwałe (do 35% wody, np: kiełbasa sucha, salami), kiełbasy półtrwałe (36 - 56% wody, np: żywiecka, kabanosy) i kiełbasy nietrwałe (do 72% wody, np: parówki, zwyczajna, biała). Tradycyjna kiełbasa wykonana jest z mięsa wieprzowego. Stosuje się również kiełbasy z mięsa drobiowego, wołowiny,jagnięciny, koniny, dziczyzny, mięsa króliczego i innych, np: nutrii i osła, lub kompozycji tych mięs.
W Polsce ze względu na wilgotność powietrza stosuje się kiełbasy wędzone, rzadziej parzone lub gotowane. Na południu Europy lepszy skutek przynoszą kiełbasy suszone. W zależności od kraju stosuje się różne przyprawy charakterystyczne dla danego regionu. Dlategokiełbasy różnią się smakiem. Inne są włoskie, francuskie, węgierskie (szczególnie doskonałe te z papryką), rosyjskie, a inne polskie.
Poniżej zamieszczamy zdjęcia różnych kiełbas z całego świata. Prawda, że smakowicie wyglądają? Szczególnie fajnie ogląda się je nagłodniaka. Ale od czegóż są sklepy pełne najróżniejszych kiełbas? Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz