Haitański griot
Dzisiaj zamieszczamy przepis kuchni haitańskiej na bardzo smaczną potrawę z wieprzowiny. Haiti to biedny kraj, jednak mimo to kuchnia haitańska jest znana na świecie, dzięki przepisom opartym na rodzimych składnikach. Do Polski jednak przepisy te rzadko docierają. Mam nadzieję, że dzięki Urloplandii poznacie smak griota - smakowitego dania z wieprzowiny.
Przepis na griota
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
2 małe czerwone cebule
3 większe szalotki
2 długie, zielone papryki (najlepiej Anaheim lub Serano)
1 łyżeczka zielonego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Wieprzowinę kroimy na średnie kostki. Cebule i paprykę również kroimy, lecz drobno. Wszystko mieszamy, dodajemy pieprz, sól, sok z grejpfruta. Całą tę mieszaninę wlewamy do hermetycznego opakowania (np. plastikowego worka) a następnie do garnka. Wstawiamy potrawę do lodówki na 24 godziny. Na następny dzień, jak potrawa się wymaceruje, wyjmujemy z garnka tylko ten woreczek plastikowy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Uwaga! Nie dodajemy wody. Kiedy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z garnka i opłukujemy dokładnie z powstałego sosu. Musi być ono pozbawione tych wszystkich uprzednich składników. Następnie osuszamy kawałki mięsa tak, aby nie zawierały wody. Wówczas smażymy je na patelni na złoty kolor. I już! Potrawa gotowa. Na talerzu obkładamy ją cienkimi plastrami cebuli i zielonej papryki. Spożywamy na gorąco.
Smacznego!
Z.W.
Przepis na podstawie portalu Cooking in Sens.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz