Zupa z ptasich gniazd
To wyjątkowe danie przyrządza się w Chinach już od 400 lat. Rzeczywiście, tak jak w nazwie, podstawowym surowcem do jej przyrządzenia sąptasie gniazda salangan. Potocznie nazywane jaskółczymi gniazdami, jednak budowane są przez ptaki jerzykowate.
Gniazda owe ze względu na walory kulinarne dzielą się na gniazda czarne, które zbudowane są z materiału roślinnego, takiego jak: mech i źdźbła traw, oraz piór spojonych śliną, i gniazda białe, zbudowane z samej śliny. Te ostatnie są najdroższe, chociażby dlatego, że ich zbieranie jest bardzo utrudnione. Przyczepione są one do skał w niedostępnych nadmorskich niszach i jaskiniach. Dostęp do nich możliwy jest tylko na małych łódkach, a do ich zbierania przydaje się trochę akrobacji i odwagi. Gniazda te można teraz kupić w sklepach, a gotować wg. przepisu.
Najpierw gniazda te moczymy przez 24 godziny, wyjmujemy pióra i inne niejadalne ich składniki i gotujemy, dodając rosół z kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Gniazda rozgotowuja się, a ich konsystencja staje się podobna do gotowanego makaronu. Smak dla Europejczykówjest jakby niewyczuwalny, natomiast Azjaci zajadają się tą potrawą, a jej ceny osiągaja niebotyczne rozmiary.
Przypuszczam, że nigdy nie będziemy próbować tego dania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zapoznali się z jej sposobem przyrządzania.
Przepis:
5 dkg suszonych gniazd ptasich,
4 szklanki rosołu z kury,
2 piersi kurczęcia,
3 białka,
2 łyżki mąki kukurydzanej (ziemniaczanej),
2 łyżeczki soli,
8 dkg wędzonej szynki,
pól łyżeczki glutasoli
1. Namoczyć ptasie gniazda w szklance wrzącej wody i trzymać przez całą noc w wodzie. Osączyć i ułożyć zmiękczone gniazda na dużej patelni. Dodać 1,5 szklanki gorącej wody i dusić 30 min. Przełożyć do małej miseczki i schłodzić.
2. Schłodzić pół szklanki rosołu.
3. Posiekać mięso kurczęcia na miazgę, do mięsa powoli wlewać rosół stale mieszając. Dodać ubite białka.
4. Na 15 min. przed podaniem połączyć gniazda z resztą rosołu. Dodać mąkę rozprowadzoną dwiema łyżkami wody. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i dusić; dodać szynkę, sól i glutasól. Tuż przed podaniem zdjąć zupę z ognia i powoli wlać do niej – stale mieszając – mięso kurczęcia wymieszane z rosołem i białkiem.
Z.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz