poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kurczę pieczone. Urloplandia noclegi, atrakcje, restauracje, wczasy nad morzem, w górach

Kurczę pieczone. Urloplandia noclegi, atrakcje, restauracje, wczasy nad morzem, w górach



Kurczę pieczone

     Drób przygotowywany na różne sposoby jest ulubionym naszym daniem. Może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, podpiekany, przysmażany, obsmażany, przyrumieniony, pitraszony, grillowany, parzony, nadziewany, w galarecie, w warzywach, z curry, z pomarańczą, z czekoladą, z ziemniakami, w sosie i w wielu, wielu innych smakach. Nie wiem tylko, dlaczego jak się komuś coś nie uda, to zaklnie on sobie sobie pod nosem: kurrrczę pieczone (a tak właściwie: kurcze pieczone).
     Biedne są te młode kurki, często hodowane w ciasnych klatkach, po kilkanaście sztuk. Nie widzą słońca, ani nie oddychają świeżym powietrzem. Nie grzebią w ziemi i nie wyjadają tłustych robaków, karmione są sztuczną paszą i leczone antybiotykami. Poprzez to są nieszczęśliwe, a hodowane tylko po to, aby przyrządzić z nich smaczne pieczyste.
     Mimo to zajadamy się nimi i są one jednym z głównych składników naszego wyżywienia.
     Poniżej podajemy przepis na pieczonego kurczaka na butelce piwa.
     Do przygotowania potrawy potrzebny jest oczywiście wypatroszony kurczak, przyprawy i butelka piwa; otworzona i ze zdjętą etykietą. Kurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol w czasie pieczenia wyparuje, więc mogą go z powodzeniem konsumować dzieci i kierowcy, którzy bezpośrednio po kurczakowym obiedzie mogą wsiadać za kierownicę swoich pojazdów i jechać, gdzie ich oczy poniosą.
  Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (również w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC – 190°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy etykietę z piwa i myjemy butelkę z resztek kleju. Piwo odkapslowujemy i nakładamy kurczaka od strony kupra. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyi kurczaka (skórę w tym miejscu można naciąć nożem). Gdy kura usadowiła się już wygodnie na butelce, stawiamy ją na dużej blasze od piekarnika. Wsypujemy do piwa trochę soli, aby zaczęło się pienić i wstawiamy blachę na dolny poziom piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej:
waga kurczakaczas pieczenia
1,3 kg1 godzina 15 minut
1,4 kg1 godzina 20 minut
1,5 kg1 godzina 25 minut
1,6 kg1 godzina 30 minut
1,7 kg1 godzina 35 minut
1,8 kg1 godzina 40 minut
1,9 kg1 godzina 45 minut
2,0 kg1 godzina 50 minut
    Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane lub butelka nie jest z lanego szkła) można dwukrotnie podczas pieczenia zamieszać je słomką lub patyczkiem od szaszłyków. Po upieczeniu kurczaka układamy na talerzu i od razu podajemy. Po jedzeniu nie wyrzucajmy kości – ugotujemy z nich wyjątkowo aromatyczny rosół.
     Życzymy smacznego!
Przepis dodano na podstawie strony: poezja-smaku.pl.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz