Kurczę pieczone
Drób przygotowywany na różne sposoby jest ulubionym naszym daniem. Może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, podpiekany, przysmażany, obsmażany, przyrumieniony, pitraszony, grillowany, parzony, nadziewany, w galarecie, w warzywach, z curry, z pomarańczą, z czekoladą, z ziemniakami, w sosie i w wielu, wielu innych smakach. Nie wiem tylko, dlaczego jak się komuś coś nie uda, to zaklnie on sobie sobie pod nosem: kurrrczę pieczone (a tak właściwie: kurcze pieczone).
Biedne są te młode kurki, często hodowane w ciasnych klatkach, po kilkanaście sztuk. Nie widzą słońca, ani nie oddychają świeżym powietrzem. Nie grzebią w ziemi i nie wyjadają tłustych robaków, karmione są sztuczną paszą i leczone antybiotykami. Poprzez to są nieszczęśliwe, a hodowane tylko po to, aby przyrządzić z nich smaczne pieczyste.
Mimo to zajadamy się nimi i są one jednym z głównych składników naszego wyżywienia.
Poniżej podajemy przepis na pieczonego kurczaka na butelce piwa.
Do przygotowania potrawy potrzebny jest oczywiście wypatroszony kurczak, przyprawy i butelka piwa; otworzona i ze zdjętą etykietą. Kurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol w czasie pieczenia wyparuje, więc mogą go z powodzeniem konsumować dzieci i kierowcy, którzy bezpośrednio po kurczakowym obiedzie mogą wsiadać za kierownicę swoich pojazdów i jechać, gdzie ich oczy poniosą.
Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (również w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC – 190°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy etykietę z piwa i myjemy butelkę z resztek kleju. Piwo odkapslowujemy i nakładamy kurczaka od strony kupra. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyi kurczaka (skórę w tym miejscu można naciąć nożem). Gdy kura usadowiła się już wygodnie na butelce, stawiamy ją na dużej blasze od piekarnika. Wsypujemy do piwa trochę soli, aby zaczęło się pienić i wstawiamy blachę na dolny poziom piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej:
waga kurczaka | czas pieczenia |
1,3 kg | 1 godzina 15 minut |
1,4 kg | 1 godzina 20 minut |
1,5 kg | 1 godzina 25 minut |
1,6 kg | 1 godzina 30 minut |
1,7 kg | 1 godzina 35 minut |
1,8 kg | 1 godzina 40 minut |
1,9 kg | 1 godzina 45 minut |
2,0 kg | 1 godzina 50 minut |
Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane lub butelka nie jest z lanego szkła) można dwukrotnie podczas pieczenia zamieszać je słomką lub patyczkiem od szaszłyków. Po upieczeniu kurczaka układamy na talerzu i od razu podajemy. Po jedzeniu nie wyrzucajmy kości – ugotujemy z nich wyjątkowo aromatyczny rosół.
Życzymy smacznego!
Przepis dodano na podstawie strony: poezja-smaku.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz