Słodkie figi
Owoce figowca, popularne figi uprawiane są w Europie głównie w basenie Morza Śródziemnego. Wybierając się tam na wczasy możemy spróbować jak smakują figi świeże, jedzone "prosto z drzewa". U nas, niestety dostępne są tylko owoce suszone, również bardzo smaczne i słodkie.
Jak wyglądają owoce figi? Są to skórzaste worki z ciasnym otworem, w których znajduje się wiele malutkich owoców. Odmian jest kilkaset, natomiast generalnie dzielimy je na jasnozielone, które nadają się do suszenia i na przetwory i ciemne, nadające się bezpośrednio do jedzenia.
Idąc do sklepu, kupując suszone figi pamiętajmy, żeby były miękkie. Biały nalot występujący na owocach nie jest pleśnią, to tylko cukier świadczący o tym, że owoce są wilgotne, soczyste i miękkie. Oprócz walorów smakowych owoce figi posiadają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Dzięki zawartości żelaza pomagają w walce z anemią. Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres; co więcej owoce te wzmacniają serce, naczynia wieńcowe,zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi. Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą ci obniżyć jego poziom we krwi. Natomiast te gotowane w mleku uśmierzą ból gardła i pomogą zwalczyć kaszel.
Jedzcie więc figi, a będziecie zdrowi.
Z.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz