Fioletowe ziemniaki
Odmiana fioletowych ziemniaków pochodzi z Peru i Chile. Najbardziej rozpowszechniona jest we Francji, szczególnie w regionie Pikardii. Znane są tam one pod nazwą vitelotte, prawdopodobnie od słowa vit, które w starofrancuskim języku znaczy penis. Ich kształt bulwy jest długi, od czasu do czasu poprzedzielany niewielkimi bruzdami. Skórkę mają szaro-fioletową, a miąższ o intensywnym, fioletowym kolorze.
Oprócz znakomitych walorów smakowych posiadają również tę cechę, że chronią przed rakiem jelita, jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych. Badania pod tym kątem przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii wykazały, że warzywa te posiadają związki, które niszczą macierzyste komórki rakowe i zapobiegają rozwojowi choroby. Poza tym są niskokaloryczne i powstrzymują przybieranie na wadze. Zawierają przeciwutleniacze: antocyjanty, karotenoidy, kwas fenolowy, które obniżają ciśnienie i pomagają organizmowi zapobiec wcześniejszemu starzeniu się.
Można je gotować, smażyć i piec. Po obróbce termicznej zachowują swój intensywny, fioletowy kolor. Puree z nich przyrządzone posiada maślany, trochę orzechowy smak. Nadają się również do sałatek, mięs i serów. Można z nich przygotowywać niezwykle smakowite frytki i chipsy.
Nic, tylko życzyć smacznego i pałaszować, aż się uszy trzęsą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz