Wypał węgla drzewnego
Do czego służy węgiel drzewny? Pierwsze co nam przychodzi do głowy, to grill. Węgiel drzewny, lub brykiety z niego stanowią niezastąpione paliwo do opiekania potraw. Nic dziwnego, ponieważ wartość kaloryczna kilograma węgla drzewnego jest podobna do litra benzyny.
Węgiel drzewny używany jest też w przemyśle farmaceutycznym, przy produkcji filtrów wykorzystywanych do filtracji płynów, oraz do produkcji prochu czarnego. Ma też zastosowanie w plastyce, do rysowania, a nawet przy produkcji kosmetyków.
Wypalaniem węgla drzewnego trudnili się węglarze, zwani również kurzakami. Węgiel wypalano do końca XIX wieku w mielerzach. Mielerze są to stosy drewna, generalnie gorszej jakości, które ułożone ściśle drąg przy drągu pod kątem 70o przykrywało się ziemią, gliną, lub darnią. Czynino to, aby nie dopuścić powietrza przy wypalaniu, co powodowało jednocześnie utrzymanie wysokiej temperatury wewnątrz mielerza, która jednak nie przyczynia się do całkowitego spalenia drewna.
Węglarze muszą być doświadczonymi rzemieślnikami. Aby węgiel był dobrej jakości, w czasie wypału, w dzień i w nocy, przez cały czasproces musi być kontrolowany. Regulowany musi być dostęp powietrza, poprzez tworzenie w oponie ziemnej otworów, albo zasypywanie spękań. Od momentu podłożenia ognia do końca produkcji proces może trwać od tygodnia, aż do miesiąca czasu.
Teraz mielerze zastąpiły żelazne piece, zwane retortami. Praca nadal jest ciężka, a warunki wypału, w ciągłym dymie, daleko od miejscowości (gdzieś w środku lasu) i ciągła konieczność nadzoru wypału powoduje, że zawód węglarza stworzony jest dla prawdziwych twardzieli.
Pamiętajmy o tym w czasie zakupu kolejnego worka węgla drzewnego, aby rozpalić kolejnego grilla.
Z.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz