Pierrade
Nowość kulinarna na polskich stołach! Wszyscy znamy grilla, prawda? Teraz nadchodzi era pierrade!
Pierrade pochodzi z kuchni sabaudzkiej. Polega na wypiekaniu mięs, owoców morza i innych specjałów na rozgrzanym kamieniu. Można taki płaski kamień rozgrzać w palenisku, ognisku lub w piekarniku. Choć najlepiej zaopatrzyć się w elektryczne urządzenie do pierrade. W Polsce nazywa się to grill kamienny.
Rozgrzewamy urządzenie, a kiedy już jest gotowe do pieczenia, lekko solimy powierzchnię. Czynimy to dlatego, aby mięso nie przywierało do kamienia. Co możemy piec i jak przyrządzać surowiec? Mięso tniemy na plastry. Grubość i wielkość zależy od naszej inwencji. Możemy przedtem je wstępnie zamarynować, ale niekoniecznie. Bardzo smaczne jest mięso nieprzyprawione uprzednio. Najlepiej jest przygotować różne rodzaje mięs, aby każdy mógł we własnym zakresie sam sobie je przygotować w sposób, jaki najbardziej lubi.
Do mięs stosujemy różne sosy, które urozmaicą nam smaki.
Po zakończeniu pieczenia kamień myjemy w samej wodzie. Nie należy stosować płynów do mycia, a to z powodu zapachu, który może się utrzymywać na kamieniu. Nie należy też drapać go zmywakiem w miejscach przypalenia, aby go nie podrapać. W zestawie powinna być drapka do zdrapywania przypalonych resztek mięsa.
Przepis na przykładowe pierrade:
Składniki:
ilość porcji: 6
200 g rumsztyku
200 g polędwicy wołowej
200 g polędwiczek drobiowych
200 g kaczki
400 g polędwicy cielęcej
kilka listków pietruszki do dekoracji
kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
mały słoiczek piklowanej cebulki
dipy i sosy do maczania (czosnkowy, azjatycki, barbecue, itp.)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na cienkie paseczki (nie grubsze niż 4 mm). Ułożyć je na 2-3 półmiskach, układając po trochę z każdego rodzaju mięsa na każdym półmisku. Udekorować pietruszką, pomidorkami i cebulkami koktajlowymi.
2.Około 20 minut przed rozpoczęciem uczty rozgrzać kamień. Gdy będzie gorący posypać go solą. Dzięki temu nie będzie do niego przywierać jedzenie podczas grillowania.
3.Sosy nałożyć do małych miseczek. Goście będą sobie smażyć dowolne kawałeczki mięsa według własnych upodobań i maczać je w ulubionych sosach.
Z.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz