czwartek, 9 czerwca 2016

Stuletnie jaja. Urloplandia noclegi, atrakcje, restauracje, wczasy, spa

Stuletnie jaja. Urloplandia noclegi, atrakcje, restauracje, wczasy, spa

Stuletnie jaja

     Nazwa stuletnie jaja wcale nie znaczą, że mają one sto lat. Są przyrządzane w pewien, bardzo specyficzny sposób. Jajka są wkładane do blaszanych pojemników, wypełnionych roztworem z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Pojemnik jest szczelnie zamykany na około 100 dni. Dochodzi w nim do procesu gaszenia wapna. Jajka najpierw nagrzewają się, a potem stygną. Nie psują się, ponieważ twarda, hermetyczna skorupa wytworzona wokół jajka nie dopuszcza do tego.
     Nabierają przy tym galaretowatej konsystencji, białko staje się brązowe, albo czarne, a żółtko brązowozielone. Zjada się je jako zimną przystawkę z sosem sojowym, octem lub imbirem.
     Niektórzy smakosze uważają, że im są one starsze, tym lepsze, jak dobre wino. Przechowują więc je przez kilka, kilkanaście i więcej lat.
    Nie wiem, czy te jajka są smaczne, nie próbowałem jak smakują, ale wyglądają bardzo apetycznie. Czy też macie takie odczucie?
Z.W.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz