Ceviche
Ceviche (czyt: sevicze) jest rodzajem sałatki, przyrządzanej z surowej ryby, lub z owoców morza. Jest ona bardzo popularna np. w Meksyku i w Peru. Pochodzi też prawdopodobnie z Wicekrólestwa Peru (kolonii hiszpańskiej, założonej w 1544 roku ze stolicą w Limie).
Do przygotowania ceviche potrzebna jest szlachetna ryba morska (w Polsce może to być morszczuk lub łosoś), która pocięta na małe kawałki, lub cieniutkie plastry musi być zamarynowana w soku z limonki. Następnie dodaje się różne składniki w zależności od indywidualnego smaku.
Przepis na ceviche z łososia:
Składniki: (4 porcje)
500 g świeżego łososia (filet bez skóry)
sok z 3 limonek
sok z 1/2 pomarańczy
1-2 łyżki posiekanej drobno papryczki chilli
1 czerwona cebula
1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki)
sól
sok z 3 limonek
sok z 1/2 pomarańczy
1-2 łyżki posiekanej drobno papryczki chilli
1 czerwona cebula
1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub natki)
sól
Wykonanie:
Łososia umyć dwukrotnie w zimnej, mocno osolonej wodzie i 1x w wodzie bez soli. Usunąć ości i pokroić w bardzo cienkie plastry, krojone pod kątem. Ułożyć na półmisku i zalać wymieszanym sokiem z limonki i pomarańczy. Po pół godzinie wyjąć rybę i odsączyć. Przed podaniem obłożyć plastrami czerwonej cebuli, obsypać posiekaną papryczką i kolendrą, oprószyć solą, ozdobić cząstkami limonki.
Tak podaną ceviche zjeść ze smakiem. Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz