Palma daktylowa
Wszyscy znamy smak daktyli. Są słodkie, mięsiste i pożywne. U nas dostępne głównie jako suszone, ponieważ praktycznie niemożliwe jest sprowadzanie do Polski świeżych owoców. Daktyle oczywiście są owocami palmy daktylowej. Uprawiane były już one przez ludy starożytnego Bliskiego Wschodu. W twierdzy Masada w Izraelu naukowcy znaleźli nasiona daktylowca sprzed 2.000 lat. Jedno z tych nasion, nazwane Matuzalem wykiełkowało i wyrosło.
Ale nie same owoce są wykorzystywane. Kłodziwo, czyli pień palmy stosowane jest jako materiał budowlany, lub jako opał. Liście palmy używa się do pokrycia dachów lub w plecionkarstwie. Mielone pestki daktylowca służą jako pasza dla zwierząt hodowlanych, a w pamiątkarstwie wykonuje się z nich naszyjniki i bransolety. Z włókien osadki liści wykonywano pędzle. Z miękkich daktyli uzyskuje się sok, zwany miodem palmowym. Natomiast twarde daktyle są zjadane na surowo, lub mielone na mąkę, z dodatkiem mąki jęczmiennej służą do wypieku tzw. chleba pustyni.
Z soku pozyskanego z naciętego kwiatostanu można uzyskać wino palmowe, a po jego destylacji wódkę palmową.
Poniżej, na zdjęciach możemy zobaczyć, jak wyglądają palmy daktylowe, ich kwiatostan i owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz